Jegyvásárlás

Program


Aktuális előadások




Túrajó Felemelővel kombinált sétánkon bejárjuk az első ötéves terv keretében felépült, hajdan nyüzsgő élettel teli iparváros mára elhagyott, romos, és a hétköznapi emberek elől elzárt területen álló épületeinek földszinti tereit, majd a jobb kilátás reményében 60 méter magasságba emelkedünk a helyi védettséget élvező hűtőtoronyra függesztett élménylifttel.

Mintegy egyórás sétánk során bejutunk többek között a kazánházba, ahol Ryan Gosling is megfordult a Szárnyas fejvadász 2049 c. filmben, megtekintjük a vezénylőtermet, ahonnan a rakéta kilövését irányítják a Lajkó – Cigány az űrben c. filmben, majd bekukkantunk az ikonikus hűtőtornyok egyikébe. A közelmúltat felelevenítő sétánkon megtudhatod, hol volt az inotai elvtársak kedvenc termálfürdője, ki lakhatott az erőmű mellé felhúzott Készenléti lakótelepen és általában mit jelentett a jólét a Kádár rendszerben. Sétánk végén beszállunk az élményliftbe, s percenként 9 métert emelkedve a torony külső felszínén 8 perccel az indulást követően már 62 méter magasból tárul elénk az elhagyatott ipari terület látványa. Az élményliftről biztonságosan nézhetsz szét és követheted nyomon, miként veszi vissza a természet az uralmat az egykori gyártelep ma már használaton kívüli épületei, műszaki berendezései felett és rácsodálkozhatsz az erőmű tágabb környezetében lévő épített és természeti értékekre is. Ha lenyűgöz a retro korszak, szereted az egzotikus filmforgatási helyszíneket és készen állsz egy Felemelő kalandra, tarts velünk! (Nyitókép: Kővári-Vágner Rudolf, további képek: Soós Bertalan)

Túrajó Felemelővel kombinált Tiéd a gyár! című sétánk rövid és könnyen teljesíthető, hiszen az erőmű kulcsfontosságú épületeire fókuszál. Először a kazánház és a turbinaház földszinti tereit, valamint a vezénylőtermet járjuk be kb. egy óra alatt. A sétát a szintén mintegy egyórás Felemelő program követi. Ennek keretében félóra alatt lépcsőn felmászunk és szétnézünk az 1. számú hűtőtorony szervízszintjén, majd további félórát tartózkodunk az élményliften – a talajszinten álló pódiumról indulva és oda visszaérkezve, a torony tetején tartott ötperces megállót is beleértve. A Béke Művelődési Házba ezen a sétánkon nem megyünk be!

Belépni tilos? Velünk szabad!

Találkozási hely: Erőmű bejárata (Erőmű utca eleji buszmegálló utáni kis körforgalomnál balra)
Útvonal: Erőmű épületei között
Séta hossza: 1,5 km
Séta+Felemelő időtartama: 1+1 óra
Séta nehézségi foka: könnyű
Felemelő emelkedése: 62 méter
Javasolt öltözet: időjárásnak megfelelő, sportos, vastag talpú és a lábfejet védő cipővel és zseblámpával
Parkolás: ingyenes parkolóhelyek az Erőmű bejárata előtt

Közösségi közlekedés: Javasoljuk, hogy távolsági autóbusszal közelítsd meg a helyszínt és az Alumíniumkohó bejárati út (Erőmű lakótelep) megállónál szállj le! Innen a 8-as út Alumíniumkohó oldalán található megállóból egy jól kitaposott ösvényen juthatsz el az Erőmű utcai kis körforgalomhoz, és mögötte az Erőmű bejáratához.

További fontos információk:

  • Kérjük, hogy a sétára táska nélkül vagy legfeljebb egy darab, háton hordott, kisméretű hátitáskával érkezz!
  • Kérjük, hagyd otthon értékeidet (ékszer, készpénz, drága óra, stb.)!
  • Minden sétarésztvevőnek térítésmentesen munkavédelmi sisakot biztosítunk, melynek viselése a séta időtartama alatt kötelező!
  • A sétán való részvételhez nem szükséges a jó állóképesség, mivel a nyolcemeletes kazánház földszintét tekintjük csak meg.
  • A séta időtartama alatt fényképezhetsz, de a feszes időbeosztás miatt a fényképezésre külön idő nem áll rendelkezésre. Ha csak fényképeket szeretnél készíteni a helyszínen, ajánljuk figyelmedbe a fotóstúránkat.

Figyelmeztetések:

Tériszony:

Mivel a Felemelő 62 méter magasba emelkedik, a tériszony kizáró ok.

Testsúly:

Testsúlykorlátozás nincs.

Akadálymentesség:

A Túrajó Felemelő pódiuma akadálymentesített, de az élményliftet technikai okokból egyelőre nem vehetik igénybe kerekesszékkel közlekedő, illetve segítségre szoruló vendégeink.

Kor / Magasság:

A Túrajó Felemelőt biztonsági okokból csak 6 éves életkor és 120 cm magasság feletti látogatóink használhatják. Ennek oka, hogy a munkahíd biztonsági korlátja eltakarja a kilátást a gyermekek elől, őket kézben tartani vagy felemelni viszont balesetveszélyes és szigorúan tilos. 18 éves életkor alatt a Túrajó Felemelő csak szülői felügyelet mellett vehető igénybe.

Időjárás:

A Túrajó fenntartja magának a jogot, hogy várhatóan kedvezőtlen időjárási viszonyok kockázata esetén felfüggessze a Felemelő működését. Ilyen kedvezőtlen időjárási viszony például a villámlással járó zivatar, a legalább 10 m/s átlagsebességű szél vagy a legalább 15 m/s maximális erősségű széllökés. Kedvezőtlen időjárás esetén a megvásárolt jegyeid árát automatikusan visszatérítjük.

Felelősség:

A Túrajó Felemelő látogatójaként a területet saját felelősségre használhatod. A területre belépéssel egyben vállalod, hogy betartod az utasításokat, mindig a sétakísérő által jelzett, kijelölt útvonalon haladsz, és a látogatás időtartama alatt végig sétakísérőnkkel tartasz.

Kérjük, hogy értékeidet lehetőleg hagyd otthon, de semmiképpen ne hozd be az egykori erőmű területére!

Biztonsági szabályok:

18 éves életkor alatt a Túrajó Felemelő csak szülői felügyelet mellett vehető igénybe.

A szolgáltatást igénybe vevők a telephelyen csak zárt csoportban, kizárólag a kijelölt útvonalon, a sétakísérő vezetésével közlekedhetnek.

A szolgáltatást igénybe vevők a helyszínen oktatáson vesznek részt. Az oktatási tematika kitér a magatartási szabályok fontosságára, a védőeszközök használatára, az esetleges balesetek, rosszullétek során, valamint az időjárási viszonyok hirtelen kritikussá válása esetén követendő teendőkre.

A szolgáltatást igénybe vevők kötelesek a rendelkezésükre bocsátott egyéni védőeszközöket (védősisak, testhevederzet, karabiner) használni. A védőeszközök nélkül a munkahídra felmenni szigorúan tilos!

Felhívjuk a figyelmedet arra, hogy a kombinált sétán mindenki a saját felelősségére vesz részt!
A sétaszervező a kombinált séta alatt bekövetkezett balesetekért felelősséget nem vállal!

A kombinált sétát 6 éves kor felett ajánljuk! 18 éves életkor alatt a kombinált sétára csak szülői felügyelet mellett jöhettek!

Ajánló


Bányavárosi sétánkon a csingeri fekete gyémánt nyomába eredünk. Kövesd te is a lámpást, és dúdold velünk a bányászhimnuszt!

Fedezd fel velünk népgazdaságunk büszkeségét és barangoljuk be együtt az egykori November 7. Hőerőmű zászlóshajó épületeit egy könnyű, földszintes séta…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!